Naar boven ↑

Update

Nummer 14, 2023
Uitspraken van 29-03-2023 tot 04-04-2023
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Brief minister SZW: arbeidsmarkt in evenwicht
Maandag 3 april jl. verscheen de langverwachte voortgangsbrief van de minister van SZW. In deze brief worden wetswijzigingen aangekondigd. De belangrijkste wijzigingen zetten wij voor u op een rijtje.

1.  Verplichte AOV voor zzp’ers
Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Er geldt een wachttijd van een jaar. De kring van verzekerden zijn IB-ondernemers (DGA (nog) niet). Elke zelfstandige verzekert zich standaard voor een uitkering van 70% van het laatstverdiende inkomen tot aan de grens van 143% WML. De uitkering is maximaal 100% van het WML. De premie voor de standaardverzekering is op basis van huidige inzichten indicatief 7,5% tot 8% van het inkomen tot de maximale premiegrondslag. De premies van periodiek uitgekeerde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar. Er komt een opt-outregeling bij ten minste gelijkwaardige verzekering.

2. Oproepovereenkomsten
Het oproepcontract wordt vervangen door het nieuwe type basiscontract. In dit contract zal het verplicht worden om ten minste een arbeidsomvang af te spreken, niet zijnde nul uren (bandbreedte). Wanneer er bij dit type contract gekozen wordt voor een periode van langer dan een maand tot een kwartaal, gaat een verplichting tot gespreide loonbetaling gelden. De maximale bandbreedte beschikbaarheid is 130% van arbeidsomvang. Regeling geldt niet voor studenten en scholieren.

3. Uitzending
Uitzendkrachten wordt meer zekerheid geboden, door fase A en B te verkorten (zie reeds uitzend-cao): 52 weken fase A. 2 jaar fase B. Uitzendkrachten krijgen gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden (niet dezelfde, maar wel gelijkwaardig). Uitzendbureaus moeten voor 1 januari 2025 voldoen aan certificeringseisen.

4. Ketenregeling
Doorbrekingstermijn zes maanden komt te vervallen. In plaats daarvan vijf jaar administratief verval. Uitzonderingen bij cao niet langer mogelijk. Regeling geldt niet voor studenten en scholieren.

5. Einde re-integratieverplichtingen eerste spoor na één jaar
Een kleinere werkgever (tot 100 werknemers) en zijn werknemer kunnen gezamenlijk besluiten tot het afsluiten van het eerste spoor einde 52 weken. Er zullen in de uitwerking procedurele waarborgen worden opgenomen hoe werkgevers en werknemers dergelijke afspraken kunnen vastleggen. Als de werkgever en de werknemer niet tot overeenstemming komen over het afsluiten van het eerste spoor, en de werkgever wil het eerste spoor toch afsluiten, dan dient hij het UWV om toestemming te vragen. Als het eerste spoor is afgesloten, is het uitgangspunt dat de werkgever de arbeidsovereenkomst na twee jaar onder voorwaarden kan opzeggen.

Voor de werkgever is dan duidelijk dat hij geen plek meer beschikbaar hoeft te houden voor de werknemer en heeft de werkgever duidelijkheid dat hij de zieke medewerker duurzaam kan vervangen.

6. Premiedifferentiatie WW: geen premieverhoging bij meerwerk vanaf 30 uren per week vast contract
De verhoogde premie van 5%-punten bij een overschrijding van 30%, geldt niet ingeval de werknemer een vast contract voor meer dan 30 uur per week heeft (is thans 35 uur).

7. Calamiteitenregeling Personeelsbehoud (CP)
Er komt een calamiteitenregeling voor ondernemers in extreme gevallen voor de duur van maximaal zes maanden. Er kan dan gekozen worden om tijdens de CP werknemers tijdelijk ander werk te laten verrichten of werknemers minimaal 20% minder te laten werken. Over het aantal niet-gewerkte uren wordt 80% loon betaald, waarbij het totale loon niet meer dan 10% mag dalen. Ook mag het inkomen van de werknemer niet lager komen dan het wettelijk minimumloon. Als de werkgever hiervoor kiest, kan hij een tegemoetkoming van 60% voor de loonkosten van de niet-gewerkte uren aanvragen.

De planning is dat wetgeving in het voorjaar 2024 wordt behandeld en uiterlijk 1 januari 2025 in werking treedt. In de brief van 16 december jl. maakte de minister haar zzp-plannen reeds bekend. De combinatie van beide brieven maakt dat ons vakgebied de komende periode weer flink wordt onderhouden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

CRvB: Pgb huishoudelijke hulp heeft recht op WW
In een principiële uitspraak (AR 2023-0441) oordeelt de CRvB dat huishoudelijk werkers die werkzaam zijn voor een persoonsgebondenbudgethouder, ten onrechte zijn uitgezonderd van de WW. Naar het oordeel van de Raad is sprake van indirecte discriminatie op grond van geslacht, waarvoor geen objectieve rechtvaardigingsgrond bestaat.

Inflatiecorrectie CBS in cao: stilzwijgende verlenging, uitleg en (on)aannemelijkheid van de rechtsgevolgen
In AR 2023-0438 beoordeelt de rechter of werknemers recht hebben op 5,58% loonsverhoging op grond van de CPI in de cao, naast een later toegekende (en CPI-inbegrepen) loonsverhoging van 10%. Naar het oordeel van de rechter is dit niet het geval. In de uitspraak spelen onder meer artikel 19 WCAO (stilzwijgende verlenging), uitleg van de cao-bepaling en de onaannemelijkheid van de rechtsgevolgen een rol.

Werkgever had salary partner (advocate) moeten informeren over pensioenwijziging: schadevergoeding
In AR 2023-0416 oordeelt de rechter over pensioenschade wegens onvoldoende informatieverstrekking door het advocatenkantoor van een relevante wijziging (afschaffing eigen bijdrage). Volgens de kantonrechter had de werkgever op grond van artikel 7:611 BW de werkneemster moeten informeren over deze belangrijke wijziging op grond waarvan zij haar keuze om aanvankelijk niet deel te nemen aan de pensioenregeling maar een hoger nettoloon te ontvangen, kon heroverwegen. 

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep