Naar boven ↑

Update

Nummer 47, 2024
Uitspraken van 14-11-2024 tot 20-11-2024
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Hof: Intrekken verlengingsaanbod nadat werkneemster beroep doet op gelijke beloningen man/vrouw, ernstig verwijtbaar. Billijke vergoeding gelijk aan jaarsalaris
In AR 2024-1434 oordeelt het hof (anders dan de kantonrechter) dat het intrekken van een verlengingsaanbod in strijd is met het benadelingsverbod ex artikel 7:646 lid 14 BW. Als werkneemster geen beroep had gedaan op mogelijk verboden onderscheid naar geslacht was de arbeidsrelatie niet verstoord geraakt en was het aanbod niet ingetrokken. De arbeidsovereenkomst zou dan weer voor de duur van een jaar zijn aangegaan en daarna ook nog weer verlengd kunnen worden. Mede in aanmerking genomen het verwijt dat de werkgever te maken valt van de ontstane situatie ziet het hof aanleiding de billijke vergoeding op een jaarsalaris te begroten, zijnde het verzochte bedrag van € 46.730,80 bruto en daarop de WW-uitkering niet in mindering te brengen.

Ktr.: Kritische leraar die ‘vrijheid van meningsuiting’ gebruikt voor communicatie met kranten, leidt tot een verstoorde, maar niet duurzaam verstoorde verhouding. Rechter geeft instructies
In AR 2024-1424 oordeelt de kantonrechter dat werknemer weliswaar belang mag hechten aan ‘het vrije woord’, maar dat hij ook verstandig met grondrechten moet omgaan. De schoolleiding heeft het nodige geprobeerd om het roer om te gooien, zoals gesprekken, een coach en mediation, maar dat heeft niet geholpen. Toch denkt de kantonrechter dat er nog mogelijkheden zijn het tij te keren. Beide partijen moeten hun uiterste best doen weer harmonieus te gaan samenwerken. Daartoe doet de kantonrechter een aantal concrete voorstellen. Een vergadering met alle betrokkenen waarin deze problematiek in openheid wordt besproken, gevolgd door afspraken. Niet meer extern publiceren. Niet steeds alle regels ter discussie stellen.

Ktr.: Werknemersverzoek tot oprichting OR leidt tot ontbinding wegens verstoorde arbeidsrelatie (€ 25.000 billijke vergoeding)
In AR 2024-1423 oordeelt de kantonrechter dat sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie nadat een verzoek van werkneemster tot oprichting van een OR escaleert. Dit komt deels door haar toonzetting, maar ook door de wijze waarop de werkgever op haar verzoeken reageert. Door werkneemster op non-actief te stellen, handelt werkgever ernstig verwijtbaar. Hij had met werkneemster na een ‘afkoelingsperiode’ in gesprek moeten gaan. Billijke vergoeding gelijk aan zes maanden, mede gezien de gunstige arbeidsmarkt en het korte dienstverband van werkneemster bij werkgever.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)

Hoge Raad

Hof

Rechtbank