Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.
Wetgeving: Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen
Afgelopen donderdag is de internetconsultatie Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen opgestart. Uit de memorie van toelichting blijkt dat het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen in Nederland in 2023 gemiddeld 12% was (CBS gecorrigeerd 7%). Door middel van transparantie- en beschermingsregels poogt deze wetgeving bij te dragen aan gelijke beloning tussen mannen en vrouwen.
Deze wet wijzigt onder meer de Wet gelijke behandeling mannen en vrouwen door een verbod op vragen naar meest recente loonstrook tijdens de sollicitatie en een individueel recht op informatie over beloning te introduceren alsmede voor grote werkgevers een jaarlijkse rapportageplicht (>250 werknemers), dan wel een eens per drie jaar rapportageplicht (100-250 werknemers). Door deze loonrapportage, voor grotere werkgevers vanaf 100 werknemers (circa 8.500 werkgevers) zal meer informatie over die loonverschillen beschikbaar zijn, zoals over de omvang van deze verschillen. Door vervolgens te analyseren waar deze verschillen vandaan komen, kunnen ongerechtvaardigde verschillen worden aangepakt en in de toekomst worden voorkomen. Dit zorgt ervoor dat op organisatieniveau meer inzicht in loonverschillen ontstaat. Ook kan vanwege de openbaarmaking van deze verschillen op nationaal niveau het gesprek over de positie van mannen en vrouwen worden gevoerd. Wanneer uit de rapportage verschillen blijken, is vervolgens het doel van de loonevaluatie (bij een verschil van 5% of meer) om niet gerechtvaardigd onderscheid aan te pakken en op te lossen. Daarbij is het doel nadrukkelijk om oneerlijke verschillen aan te pakken, niet om lonen in zijn algemeenheid op te drijven.
Wanneer sprake is van een loonkloof bij gelijk of gelijkwaardig werk, betekent dit niet per definitie dat sprake is van een ongerechtvaardigd loonverschil tussen mannen en vrouwen en daarmee van een verboden onderscheid. Objectieve factoren kunnen zorgen voor verschillen in lonen, die niets van doen hebben met onderscheid op grond van geslacht. Zo kan gekeken worden naar kenmerken van de personen die de arbeid verrichten. Objectieve verschillen in loon kunnen hierbij ontstaan vanwege bijvoorbeeld een verschil in werkervaring of opleiding. Ook kunnen organisatiefactoren, mits goed onderbouwd, zorgen voor verschillen in loon. Of een bepaalde factor als objectieve rechtvaardigingsgrond kan worden aangemerkt is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Het is daarom ook niet mogelijk om een totaaloverzicht te geven van dergelijke factoren. In individuele casussen heeft het College voor de Rechten van de Mens in zijn oordelen geconcludeerd dat er diverse rechtvaardigingsgronden voor loonverschillen, indien goed gemotiveerd, kunnen bestaan. Een werkgever moet dan kunnen aantonen dat het verschil in loon wordt verklaard door objectieve factoren die niets van doen hebben met verboden onderscheid op grond van geslacht. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de factoren anciënniteit, dienstjaren en werkervaring, het functioneren zelf en arbeidsresultaten (extra beloning op basis van uitstekend presteren, indien dit op objectieve wijze wordt vastgesteld en vastgelegd is in geformuleerd beleid), of opleidingsniveau en diplomavereisten. Ook eerder verworven rechten, bijvoorbeeld wanneer zittende werknemers na een reorganisatie bepaalde arbeidsvoorwaarden behouden, kunnen een objectieve verklaring vormen. Arbeidsmarktkrapte kan eveneens een legitieme verklaring zijn voor het ontstaan van verschillen, mits een werkgever voorziet in de juiste onderbouwing hiervoor en dit aantoonbaar en tijdelijk is.
De ondernemingsraad krijgt op een flink aantal onderdelen ‘instemmingsrecht’ (uitbreiding van artikel 27 lid 1 onder c WOR).
Kortom, werk aan de winkel!
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.
HR: beurspromovendi UMCG werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, ondanks artikel 7:615 BW
In AR 2025-0389 moet de Hoge Raad oordelen over de reikwijdte van artikel 7:615 (oud) BW. Kenmerkend voor deze zaak is dat voor beide partijen tot uitgangspunt dient dat geen aanstelling als ambtenaar heeft plaatsgevonden, ook niet feitelijk. Indien de regels van het arbeidsovereenkomstenrecht op de verhouding tussen partijen geen toepassing vinden, betekent dat dus niet dat de beurspromovendi de rechtspositie van ambtenaar hadden, maar dat sprake is van een ongeregelde overeenkomst zonder op de positie van werkenden toegesneden beschermende bepalingen. Als de rechtsverhouding tussen partijen voldoet aan de omschrijving van een arbeidsovereenkomst in de zin van artikel 7:610 BW sluit een dergelijk resultaat – waarin de bepalingen van titel 7.10 BW als gevolg van artikel 7:615 (oud) BW buiten toepassing blijven – niet aan bij de rechtsontwikkeling die inmiddels heeft geleid tot de Wnra. Doel daarvan was immers het zo veel mogelijk gelijktrekken van de rechtsposities van (voormalige) ambtenaren en werknemers. Evenmin wordt met een dergelijk resultaat dan het doel gediend dat de wetgever met artikel 7:615 (oud) BW voor ogen stond. Voor de lacune in de rechtsbescherming van de beurspromovendi die dan ontstaat, biedt het wettelijk stelsel geen rechtvaardiging.
HR: arbeidsrechtelijke omkeringsregel bij burn-out. Werkgever niet aansprakelijk voor burn-out werkneemster na stevige zakelijke meningsverschillen in de rapportagelijn
In AR 2025-0408 oordeelt de Hoge Raad (artikel 81 RO) over de toepassing van de arbeidsrechtelijke omkeringsregel bij burn-outklachten. Volgens werkneemster zou haar nieuwe leidinggevende haar hebben gepest, vernederd en geïntimideerd. Omdat bovendien niet voortvarend de klachtenprocedure is bewandeld, is werkneemster uitgevallen met een burn-out. Bij psychisch letsel, waaronder burn-out en depressie, zijn kwesties van causaliteit en zorgplicht van de werkgever nauw met elkaar verweven en de werknemer moet daarom gemotiveerd stellen dat zijn werkomstandigheden zodanig waren dat aannemelijk is dat de oorzaak van bijvoorbeeld een burn-out of depressie daarin kan worden gevonden. Het hof heeft na uitvoerige beoordeling van alle stellingen die werkneemster heeft aangevoerd in het kader van haar betoog dat werkgever jegens haar aansprakelijk is op grond van artikel 7:658 BW geconcludeerd dat niet is komen vast te staan dat zij werkzaamheden heeft moeten verrichten onder omstandigheden die schadelijk waren voor haar gezondheid (en dat werkgever bij gebreke van dergelijke schadelijke werkomstandigheden zijn zorgplicht dienaangaande ook niet heeft geschonden). In dit oordeel en de daaraan voorafgaande overwegingen ligt onmiskenbaar tevens het oordeel besloten dat de door werkneemster gestelde werkomstandigheden redelijkerwijs ook niet schadelijk kunnen zijn.
Ktr.: aanzegging een onherroepelijk aanbod? Tweede aanzegging een opzegging?
In AR 2025-0406 oordeelt de kantonrechter dat de aanzegging als een onherroepelijk aanbod tot verlenging moet worden beschouwd. De werkgever kon daarom niet terugkomen op dit aanbod. De nadien gestuurde ‘vertraagde aanzegging’ moet worden beschouwd als een misverstand en niet als een opzegging van de reeds verlengde arbeidsovereenkomst. Hoewel de Hoge Raad in het Constar-arrest heeft overwogen dat een onterechte aanzegging onder omstandigheden als een opzegging kan worden beschouwd, is de kantonrechter van oordeel dat dit arrest niet zo ruim moet worden uitgelegd dat iedere aanzegging van een naderend einde van de arbeidsovereenkomst als een opzegging moet worden beschouwd.
Ktr.: zzp’er is werknemer, ondanks uitdrukkelijk afwijzen aanbod arbeidsovereenkomst door werkverschaffer
In AR 2025-0387 oordeelt de kantonrechter dat, hoewel partijen aanvankelijk een samenwerking als zzp’er aangingen, de feitelijke uitvoering gaandeweg is gewijzigd. Werker verricht gedurende bijna twee jaar fulltime werkzaamheden die raken aan de kernactiviteiten van S4M, voert deze persoonlijk uit zonder commercieel risico en is volledig ingebed in de organisatie. Hij neemt deel aan bedrijfsactiviteiten, teamvergaderingen en draagt S4M-bedrijfskleding. De evolutie van de werkzaamheden naar een structureel karakter, gecombineerd met de instructiebehoefte vanuit S4M, leidt ertoe dat de arbeidsovereenkomst op enig moment is ontstaan. Het aanbod van S4M in oktober 2024 om werker als werknemer in dienst te nemen bevestigt dit. De afwijzing van dit aanbod door de werker staat aan de kwalificatie als arbeidsovereenkomst niet in de weg, omdat dwingend recht hierop van toepassing is.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.
Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)
Hoge Raad
- Hoge Raad Rechtsverhouding tussen beurspromovendi en universitair medisch centrum als publiekrechtelijk lichaam kan worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst. Reikwijdte artikel 7:615 (oud) BW. 28-03-2025
- Hoge Raad Werkgever niet aansprakelijk voor burn-out werkneemster na stevige zakelijke meningsverschillen in de rapportagelijn. Uitleg arbeidsrechtelijke omkeringsregel bij psychisch letsel. 28-03-2025
Hof
- Gerechtshof Den Haag Ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. Het samenwerken met werknemer kostte zoveel tijd, ergernis en frustratie dat partijen in een vicieuze cirkel belandden. Arbeidsovereenkomst terecht ontbonden en geen grond voor een billijke vergoeding. 18-03-2025
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Hof ziet geen reden tot matiging van de tegen een taxibedrijf gevorderde forfaitaire schadevergoeding. Wegens het niet verstrekken van gegevens kan niet worden vastgesteld of de Cao Taxivervoer is nageleefd. 18-03-2025
- Gerechtshof Den Haag Werknemer heeft ernstig verwijtbaar gehandeld door zich keer op keer, ook na uitdrukkelijke, laatste waarschuwing, negatief uit te laten over werkgever en leidinggevende. Rechtsgeldig ontslag op staande voet. Werknemer heeft geen recht op transitievergoeding. 18-03-2025
- Gerechtshof Den Haag Werkgever vordert schadevergoeding van werknemer wegens fraude. Eindarrest na deskundigenbericht. Op basis van deskundigenbericht acht hof bewezen dat werknemer gelden aan kas heeft onttrokken. Werknemer veroordeeld tot betaling schadevergoeding van € 88.914,43. 11-03-2025
- Gerechtshof Den Haag Concurrentiebeding van twintig jaar geleden niet langer geldig wegens ingrijpende functiewijziging waardoor het beding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. 21-01-2025
- Gerechtshof Den Haag Werkgever vordert schadevergoeding van ruim € 130.000 van werknemer wegens fraude. Benoeming van forensisch accountant als deskundige. 13-06-2023
- Gerechtshof Den Haag Werkgever vordert schadevergoeding van ruim € 130.000 van werknemer wegens fraude. Hof acht deskundigenonderzoek door forensisch accountant aangewezen. Tussenarrest voor uitlating door partijen. 20-09-2022
Rechtbank
- Rechtbank Den Haag Het ontslag van Arnold Karskens als bestuurder van Omroepvereniging Ongehoord Nederland per 11 oktober 2024 wordt vernietigd, onder meer vanwege een te late oproeping. Zijn loonvordering wordt gedeeltelijk toegewezen. 27-03-2025
- Rechtbank Den Haag Arnold Karskens heeft geen recht op een billijke vergoeding, omdat Omroepvereniging Ongehoord Nederland een redelijke ontslaggrond had en niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Omdat de opzegtermijn niet in acht is genomen, wordt aan Karskens de gefixeerde schadervergoeding toegekend. 27-03-2025
- Rechtbank Overijssel Kort geding. Verkoop notariskantoor. Non-concurrentiebedingen in de arbeidsovereenkomst en in de overnameovereenkomst. Beide bedingen worden geschorst. Afstemmingsregel bij hoger beroep. 26-03-2025
- Rechtbank Overijssel Werknemer met slapend dienstverband vordert wedertewerkstelling in passende arbeid dan wel veroordeling werkgever tot vragen ontslagvergunning UWV en opzegging arbeidsovereenkomst. Hangende procedure zegt werkgever met toestemming UWV op. Geen belang meer bij vorderingen. 25-03-2025
- Rechtbank Rotterdam Verzoek om werkgeefster te veroordelen tot betaling van de aanzegvergoeding, de transitievergoeding en het loon tot de einddatum arbeidsovereenkomst bepaalde tijd. 21-03-2025
- Rechtbank Gelderland Werkgever biedt werknemer verlenging arbeidsovereenkomst aan, om er vervolgens op terug te komen. Eerste aanzegging is onherroepelijk aanbod tot verlenging. Tweede aanzegging is geen opzegging, maar slechts een uiting van misvatting werkgever. Arbeidsovereenkomst voortgezet. 21-03-2025
- Rechtbank Noord-Holland De kantonrechter kwalificeert de overeenkomst vanaf 1 oktober 2024 als een arbeidsovereenkomst, oordeelt dat oosv niet rechtsgeldig is en wijst S4M’s verzoek tot ontbinding af, terwijl werknemer recht heeft op loon, vakantiedagen en pensioenopbouw. 20-03-2025
- Rechtbank Noord-Holland Kort geding. Onterechte loonstop. Tijdens verlof zijn werknemers vrijgesteld van (eventuele) re-integratieverplichtingen. 19-03-2025
- Rechtbank Limburg Werknemer vraagt verklaring voor recht dat hij recht heeft op een jaarlijkse verhoging van zijn salaristrede, ook na zijn functioneel leeftijdsontslag. FLO-overgangsrecht voorziet niet in een dergelijk recht. Afwijzing verzoek volgt. 19-03-2025
- Rechtbank Limburg Werknemers betwisten de functiewaardering van hun functie, die in schaal 9 is ingedeeld, en bepleiten een hogere schaal (10A of 10). Gemeente heeft de procedure onzorgvuldig gevolgd, maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor werknemers gehad, aangezien hun functie correct is gewaardeerd volgens de geldende richtlijnen. Afwijzing vordering werknemers volgt. 19-03-2025
- Rechtbank Noord-Holland Onvoldoende onderbouwd dat kerstcircus moet worden aangemerkt als materieel werkgever in de zin van artikel 7:658 lid 4 BW. 19-03-2025
- Rechtbank Limburg Werknemer die grondwerkzaamheden uitvoert, vordert dat Installatiebedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de te lijden schade door koolstofmonoxidevergiftiging. Opgelopen schade onvoldoende onderbouwd. 19-03-2025
- Rechtbank Rotterdam Kantonrechter wijst contactverbod toe omdat werknemer op onrechtmatige wijze medewerkers van werkgever bleef benaderen na beëindiging dienstverband, ondanks waarschuwingen en een politiegesprek, en verbindt hieraan een dwangsom. 18-03-2025
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Ontbindingsverzoek zieke werknemer. Werkgever betaalt het loon niet met een beroep op betalingsonmacht. Ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Aanspraak op loon, transitievergoeding en billijke vergoeding. 18-03-2025
- Rechtbank Noord-Holland Kwalificering 'arbeidsovereenkomst' positief. Arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Werknemer heeft met het eigenmachtig inboeken van ter discussie staande facturen en de faillissementsaanvraag van werkgeefster verwijtbaar jegens werkgeefster gehandeld. 13-03-2025
- Rechtbank Limburg Voor de periodes van algemeenverbindendverklaring van de cao is deze van toepassing op de arbeidsovereenkomst. Desondanks is de gevorderde verklaring voor recht dat de cao van toepassing is niet toewijsbaar, omdat deze te algemeen is geformuleerd. 12-03-2025
- Rechtbank Midden-Nederland Werkneemster heeft in de uitoefening van haar functie als ‘hoofd administratie’ onrechtmatig gehandeld door, zonder toestemming, forse geldbedragen aan zichzelf over te boeken en aankopen te doen. Werkneemster is aansprakelijk op grond van artikel 7:661 BW. 12-03-2025
- Rechtbank Rotterdam Virtual Key Accountmanager vordert billijke vergoeding na einde van rechtswege arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Werkgeefster heeft boete verrekend bij eindafrekening door overtreding nevenwerkzaamhedenbeding, maar beding was nietig. 12-03-2025
- Rechtbank Amsterdam Ontslag op staande voet. Verzoek tot vernietiging afgewezen, nu werkgever het ontslag op verzoek van werkneemster reeds ongedaan heeft gemaakt. 11-03-2025
- Rechtbank Noord-Holland Ingetrokken ontslag op staande voet. Veroordeling van werkgever tot betaling van achterstallig loon. 06-03-2025
- Rechtbank Limburg Werkgever mocht het loon van werknemer niet inhouden, nu aan het relatiebeding geen boete is gekoppeld en de cao geen mogelijkheid biedt een wachtdag in te houden bij arbeidsongeschiktheid. 05-03-2025
- Rechtbank Limburg Werkneemster vordert verklaring voor recht dat sprake is van overgang van onderneming, zodat twee partijen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor betaling van onder meer transitievergoeding, vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Vorderingen niet betwist. Toewijzing vergoedingen volgt. 05-03-2025
- Rechtbank Limburg Werkgeefster mocht werkneemster wegens een zwaarwegend belang overplaatsen naar een andere vestiging, omdat zij gedurende een zekere tijd disfunctioneerde. Weigering van werkneemster valt in haar risicosfeer. 27-02-2025
- Rechtbank Gelderland Verstekvonnis. De loonvordering van werknemer wordt toegewezen. 24-02-2025
- Rechtbank Noord-Holland Ontslag op staande voet van werknemer die herhaaldelijk niet op gesprekken over werkhervatting verscheen. Procedure wordt aangehouden in afwachting van deskundigenoordeel UWV over de arbeidsongeschiktheid van werknemer. 06-02-2025
- Rechtbank Den Haag Werknemer vordert betaling van (achterstallig) salaris, zolang de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is beëindigd. 23-01-2025
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Tussenvonnis. Om te beoordelen of het deskundigenbericht inhoudelijk volledig kan worden gevolgd, wordt de deskundige gevraagd een nadere toelichting te geven. 04-05-2022